);
W garnku i na talerzu

Ulubione spaghetti z krewetkami, chilli i czosnkiem oraz warzywami

Potrzebne składniki na 4 porcje dla dorosłych:
pełnoziarnisty makaron spaghetti 200g
4 ząbki czosnku
80 dag warzyw
1 kg mrożonych krewetek tygrysich (po odmrożeniu ok. 80dag)
50g oliwy z oliwek
2 łyżki (lub więcej) tajskiego sosu chilli – za sklepu lub domowego jak w przepisie zawartym tutaj:
pół łyżeczki soli
ok. 300ml wody
Odmrażamy krewetki. Czosnek siekamy na kosteczkę. Podobnie wybrane warzywa kroimy w 1-1,5 cm kawałki, żeby się dobrze mieszały za makaronem. Tym razem była to fasolka szparagowa i cukinia, ale może być „cokolwiek”. Bardzo lubimy wersję z porem i marchewką. Seler naciowy, bakłażan, czy szparagi też się sprawdzą!

Na patelnię wlewamy oliwę – musi być jej trochę, bo to ona stworzy sos wraz z sokami z warzyw. Czyż nie pieknie odbiła się w niej moja kuchenna firanka i bazylia z okna;).

Wrzucamy czornek i smażymy aż się zarumieni. Wówczas wrzucamy warzywa i dodajemy sos chilli.

Mieszamy, przykrywamy pokrywką i przez 5-6 minut utrzymujemy w ten sposób. Potem dolewamy wosy tak, by wypełniła luki między warzywami, ale ich nie przykryła. Dusimy całość ok. 10 min. pod przykryciem + 5 min. bez pokrywki. 

W tym czasie gotujemy makaron. Myjemy krewetki. Zdejmujemy ogonki i jeśli mają to wycinamy grzebietową „żyłkę”

Dodajemy krewetki i zostawiamy na dużym ogniu, bez pokrywki, na ok. 10 min., by woda odparowała i sos sie zagęścił.Na sam koniec minimalnie solimy.

Wykładamy ugotowany lekko schłodzony makaron na talerze. Polecam głębsze, bo mniej wypada dzieciom poza talerz;). I nakładamy sos. U nas znika w kilka minut. Jest to jestno z najulubieńszych dań moich dzieci, a i my rodzice je uwielbiamy! Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji dla dorosłego: ok. 540 kcal w tym 48 g białka, 15 g tłuszczu i 48 g węglowodanów.

3 komentarze

Dodaj komentarz