
Lekki sernik z brzoskwiniami
Lekki sernik z brzoskwiniami to idealny i odżywczy deser. Bogaty w wapń i białko, a przy tym niskosłodzony. Ale najważniejszej, że jest niesamowicie smaczny i bardzo łatwy do przygotowania! Zawsze wychodzi!
Do zrobienia lekkiego sernika z brzoskwiniami potrzebujemy:
- 10 jaj
- 1 kg sera sernikowego
- pół szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- łyżeczkę proszku do pieczenie
- łyżeczkę nasion wanilii lubi cukier wanilinowy
- puszkę brzoskwiń w syropie

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, żeby zdążyło wystygnąć zanim będziemy je dodawać do ciasta. Ja odstawiam je do lodówki, wystygnie w czasie przygotowywania ciasta, a nie zdąży ponownie stężeć.

Następnie ubijam jajka z cukrem, wanilią i cukrem waniliowym. Powinno to trwać przynajmniej 3 minuty, tak by dobrze napowietrzyć ciasto. Wówczas sernik będzie lekki, a brzoskwinie się na nim utrzymają. W wielu przepisach nakazane jest ubijanie piany z białek, ale mi nigdy się nie chciało;) W tym przypadku jest to zupełnie zbędne (sprawdziłam!) i dobrze:)


Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy.

Gdy dobrze się połączy, dodajemy ser sernikowy po łyżce cały czas miksując.

Na samym końcu wlewamy roztopione masło i miksujemy jeszcze około pół minuty.

Pieczenie lekkiego sernika z brzoskwiniami
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenie blaszki lub tortownicy (dużej). W tym drugim wypadku należy szczelnie założyć papierem krawędź , by nie pozostała szczelina, bo masa jest dość luźna i łatwo wypłynie.
Na wierzch układamy odsączone z syropu brzoskwinie. Żeby nie zatonęły trzeba układać je płaską powierzchnią na dół, dwoma rękami, tak by robić to równolegle do powierzchni ciasta.

Sernik wkładamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika z ustawieniem góra/dół. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż lekko zbrązowieje na wierzchu.
Jest bardzo delikatny i z blachy należy wyjmować go po całkowitym wystygnięciu. Ja zwykle po prostu od razu nakładam go na talerze. Osobiście najbardziej lubię schłodzony w lodówce z pyszną kawą z mlekiem:) Smacznego!

Wartości odżywcze lekkiego sernika z brzoskwiniami:
Porcja ok. 100g zawiera:
- 135kcal
- Białko 8g
- Tłuszcze 7g
- Węglowodany 10g
Inne moje przepisy znajdziesz tutaj: http://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia
A inspiracji szukam u Gordona Ramseya:) https://www.gordonramsay.com/gr/recipes/


2 komentarze
Margaretkaw
Wygląda przepysznie. Ja też robię sernik z twarogu z wiaderka, ale zawsze dodawałam 6 jajek na kilogram. Następnym razem zrobię z 10 i na pewno nie będę osobno ubijać białek 😉
Katarzyna Ptaszyńska
Jest pyszny:)