);
W garnku i na talerzu

Tort orzechowy – bez mąki

Tort orzechowy, który dziś prezentuję to przepis jeszcze mojej babci, który zmodyfikowałam wymieniając cukier na erytrol na potrzeby mojej rodziny (mamy chorych na cukrzycę). To wypiek wysokokaloryczny i dla nas typowo świąteczny. Jest za to pyszny i poza kalorycznością bardzo zdrowy, bo praktycznie z samych orzechów i jaj. My go po prostu uwielbiamy!

Tort orzechowy – składniki :

Ciasto:

  • 10 jaj
  • Pół kilograma orzechów włoskich
  • Szklanka cukru lub erytrolu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Krem do środka i na górę tortu orzechowego:

  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru lub erytrolu
  • 1/3 kostki masła
  • Ok. 200ml śmietany 30%

Tort orzechowy – ciasto

Wybieramy kilkanaście połówek orzechów do przybrania i odkładamy na bok.

Resztę mielimy w maszynce do mięsa. To będzie baza tortu orzechowego.

Jajka ubijamy z cukrem lub erytrolem na gładką kremową masę.

Dodajemy proszek do pieczenia i po łyżce wszystkie zmielone orzechy. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstego beżowego kremu.

Pieczemy w kwadratowej formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczenia. Czas to około 35 min w temperaturze 180 stopni góra dół do momentu, gdy lekko zbrązowieje i nie będzie zostawać ciasto na wykałaczce wbitej w środek tortu orzechowego.

Krem:

Ubijamy z cukrem i kakao. Powoli dodajemy śmietanę do uzyskania miękkiej kremowej konsystencji. Możemy już kończyć nasz tort orzechowy.

Przekrajamy tort ciasto na pół. Połową kremu przekładamy ciasto, a drugą rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów. Jest boski!

Tu znajdziecie wiecej moich przepisów: https://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia/

A tu przepisy mojego guru kulinarnego 😉

https://www.gordonramsay.com/gr/recipes/

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *