Tort orzechowy – bez mąki
Tort orzechowy, który dziś prezentuję to przepis jeszcze mojej babci, który zmodyfikowałam wymieniając cukier na erytrol na potrzeby mojej rodziny (mamy chorych na cukrzycę). To wypiek wysokokaloryczny i dla nas typowo świąteczny. Jest za to pyszny i poza kalorycznością bardzo zdrowy, bo praktycznie z samych orzechów i jaj. My go po prostu uwielbiamy!
Tort orzechowy – składniki :
Ciasto:
- 10 jaj
- Pół kilograma orzechów włoskich
- Szklanka cukru lub erytrolu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do środka i na górę tortu orzechowego:
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru lub erytrolu
- 1/3 kostki masła
- Ok. 200ml śmietany 30%
Tort orzechowy – ciasto
Wybieramy kilkanaście połówek orzechów do przybrania i odkładamy na bok.
Resztę mielimy w maszynce do mięsa. To będzie baza tortu orzechowego.
Jajka ubijamy z cukrem lub erytrolem na gładką kremową masę.
Dodajemy proszek do pieczenia i po łyżce wszystkie zmielone orzechy. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstego beżowego kremu.
Pieczemy w kwadratowej formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczenia. Czas to około 35 min w temperaturze 180 stopni góra dół do momentu, gdy lekko zbrązowieje i nie będzie zostawać ciasto na wykałaczce wbitej w środek tortu orzechowego.
Krem:
Ubijamy z cukrem i kakao. Powoli dodajemy śmietanę do uzyskania miękkiej kremowej konsystencji. Możemy już kończyć nasz tort orzechowy.
Przekrajamy tort ciasto na pół. Połową kremu przekładamy ciasto, a drugą rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów. Jest boski!
Tu znajdziecie wiecej moich przepisów: https://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia/
A tu przepisy mojego guru kulinarnego 😉
2 komentarze
Kasia O
Szkoda, że nie ma tam ikonki: drukuj. Przydałaby się. Albo: zapisz
Pozdrawiam!
Katarzyna Ptaszyńska
Dobra uwaga! Muszę poszukać jak to wstawić!