
Drożdżówki z dżemem domowym na wpół pełnoziarniste
Drożdżówki z dżemem lubi większość z nas! A dzieci to już w ogóle. Znalazłam sposób, by było smaczne, ale i zdrowsze. Używam domowego niskosłodzonego dżemu i udało mi się wprowadzić mąkę pełnoziarnistą w takiej ilości,że drożdżówki pozostają puszyste. Dziś mam tu dla Was przepis na moje drożdżówki z dżemem na wpół pełnoziarniste!:)

Składniki na drożdżówki z dżemem:
- mąka zwykła tortowa 250g
- mąka pełnoziarnista żytnia lub pszenna 250g
- mleko 160ml
- woda 160ml
- olej łyżka
- cukier łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- drożdże suche 8g
- dżem domowy 200g
Ciasto możemy wyrobić ręcznie i chwała tym, którzy to robią! Ja jużywam maszyny do chleba, gdyż jestem pod tym względem leniem;). Osoby robiące ciasto ręcznie muszą wyrobić je solidnie, by było elastyczne i lśniące.

Przygotowanie ciasta
Na początek trzeba jednak przesiać mąkę przez gęste sito. Zwłaszcza ta pełnoziarnista mąka tego wymaga, gdyż większe i poklejone jej cząstki dociążają ciasto i nie chce rosnąć. Wszyscy chcemy, by drożdżówki z dżemem były wyrośnięte i miękkie.
Na dno pojemnika z maszyny do chleba (lub miski) wlewamy mleko i wodę, następnie dodajemy obie przesiane mąki i olej. Po jednej stronie wsypujemy sól, a po drugie cukier i tam też drożdże. Ważne, by drożdże nie stykały się ze stężoną solą, ponieważ to je uszkadza i ciasto na drożdżówki z dżemem nie wyrośnie.
Wyrabiamy ciasto w maszynie do chleba – moja robi to w 1h i 5 min lub ręcznie, aż będzie elastyczne i lśniące i nie dłużej. Jeśli przesadzimy wydzieli się za dużo glutenu i ciasto będzie za twarde.
Potem odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w większym naczyniu do wyrośnięcia na ok 2h.

Formowanie drożdżówek z dżemem
Gdy ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość możemy przystąpić do formowania drożdżówek z dżemem. Można robić to po swojemu i wybierać dowolne kształty i rozmiary. Tu proponuję drożdżówki duże „lunchowe” ;), ponieważ robiłam je na lunch do szkoły, pracy i domu.

Dzielimy ciasto na kawałki po około 70g – wyszło ich 12. Następnie formujemy z nich kuleczki.

Ciasto rozwałkowujemy delikatnie na placek. Nie może być zbyt cienki, bo dżem go przemoczy. Powinien dać się podnieść za brzeg bez uszkodzenia.

Następnie nakładamy na środek nadzienie – dużą łyżkę smacznego dżemu. Ja użyłam domowy dżem śliwkowy robiony latem.

Podnosimy brzegi i zamykamy drożdżówki z dżemem – tak jak chcemy. Ja skleiłam najpierw środek, a potem boki i dlatego uzyskałam ten zabawny kształt. Tu macie pokazane, że prawy dolny brzeg się rozkleja – trzeba to koniecznie naprawić, ponieważ inaczej wycieknie dżem! 😉

Gotowe drożdżówki układamy na blaszkach do pieczenia i wkładamy do piekarnika (wyłączonego) lub odstawiamy gdzieś do ponownego wyrastania na około 30min. Po tym czasie pieczemy drożdżówki z dżemem w 180oC przez około pół godziny (sprawdzamy!) aż będą złoto brązowe. Robiłam dwie blachy na raz – na górnej i dolnej półce piekarnika. Po 15 minutach zamieniłam je miejscami, by upiekły się równo.
SMACZNEGO! :O)
Tu znajdziecie inne moje przepisy: https://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia/

