
Risotto z grzybami i gorgonzolą
Risotto z grzybami – porcja na 5 osób na samodzielny obiad.
- Ryż na risotto 400g
- Grzyby (np. borowiki) 300g
- Cebula jedna duża
- Ser gorgonzola 100g
- Puszka ciecierzycy
- Puszka soczewicy
- 2 łyżki masła
- Około 3/4 litra bulionu warzywnego
- Pieprz i ew. sól
Przygotowanie (ok. 45 min)
By zrobić risotto z grzybami, cebulę i grzyby należy drobno posiekać. Następnie podsmażyć na maśle na głębokiej patelni i gdy się zarumienią wlać szklankę bulionu i wsypać ryż do risotto. Trzymać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Gdy to się stanie wlać znów trochę bulionu i czekać do wchłonięcia. Powtarzać do momentu, aż ryż będzie miękki (u mnie to było 3x). Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i soczewicę i podgrzewać kilka minut mieszając. W końcu wrzucić do risotto z grzybami połamaną na kawałki gorgonzolę, wyłączyć palnik i mieszać aż do roztopienia się sera i powstania sosu. Na koniec doprawić pieprzem i ew. solą, choć według mnie ser jest wystarczająco słony. Podawać od razu po przygotowaniu!
Wartości odżywcze w porcji risotto z grzybami
Wartość energetyczna ok. 530 kcal.
Białko ok. 18g
Węglowodany ok. 80g
Tłuszcze ok. 11g
Inne przepisy znajdziecie w zakładce W garnku i na talerzu http://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia

