Jajecznica z kurkami w wersji „posh” ;)
Jajecznica z kurkami to jedno z ulubionych dań śniadaniowych moich dzieci. Pachnące grzyby i pyszne jajka zjedzą z resztą o każdej porze. Jako, że lubię kombinować w kuchni postanowiłam wynieść to danie na wyższy level (😜) i wyszło pysznie! Przed wami przepis krok po kroku na jajecznicę z kurkami w wersji tarty!
Oto składniki na 5 osób:
- 8 jajek
- 150 g kurek
- Duża cebula
- Łyżka oleju i łyżka masła
- Ciasto na tartę – gotowe lub zrobione samemu kruche ciasto
Jajecznica z kurkami – przygotowanie
Kurki trzeba bardzo dokładnie umyć, by piasek nie chrzęścił między zębami 😉. Osobiście uważam, że najlepiej zrobić to pod chłodną bieżącą wodą. Potem trzeba je posiekać, ja lubię drobno, ale zróbcie tak jak zwykle do jajecznicy z kurkami. Cebulkę też trzeba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
Obróbka termiczna 😜
Gdy cebulka lekko się zrumieni dorzucamy masło i kurki. Podsmażamy do chrupkości grzybów, bo takie przecież najlepiej smakują w jajecznicy z kurkami.
Jajecznica z kurkami – tworzymy tartę.
Ciasto na tartę układamy na blaszce. Ja korzystam ze specjalnej do tart, jednak można użyć kwadratowej lub tortownicy. Do środka konieczny jest jakiś obciążnik. Dlatego widzicie sylikonowe formy na babeczki, ale może to być np. sucha fasola na papierze do pieczenia. Podpiekamy ciasto przez 15 min w 180 stopniach bez termoobiegu.
Następnie przekładamy na dno kurki z cebulką i wyrównujemy. Na wierzch wbijamy jajka. Pieczemy całość ok 7-10 min do całkowitego ścięcia się białek.
Jajecznica z kurkami w wersji „posh”
Tartę kroimy na porcje i się zajadamy ponieważ jest pyyyszna!
W porcji (1/5 tarty) znajduje się ok. 370 kcal, 15g białka, 22g tłuszczu i 26g węglowodanów.
Inne moje przepisy znajdziecie tutaj! https://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia/
Inspiracje czerpię nieustannie od https://www.gordonramsay.com/
A tu zamówisz moje bajki: https://niezkrwiazduszyiserca.pl/sklep/