Pyszna wołowina z warzywami i kaszą kuskus
Pisaliście, że chcecie więcej przepisów to popstrykałam więcej fotek i jest! Pyszna goleń wołowa duszona z warzywami i kaszą kuskus! Danie jest proste i jednogarnkowe. Przygotowania jest ok. 20 min, a robi się 2 godziny. Bardzo lubię takie przepisy, bo przygotowuję wszystko po powrocie z pracy i potem mam czas dla dzieci zanim się zrobi.
Przepis jak zwykle na 4 osoby dorosłe lub (jak u nas) 2 dorosłych i 3 dzieci + 2 podjadające koty;).
Potrzeba ok. 90 dag goleni wołowej (bez warstwy tłuszczu na zewnątrz!) z kością – czyli 70-75 dag bez kości. Po umyciu układam ją na dnie naczynia żaroodpornego.
Potem warzywa! Jakie lubicie. Tym razem wybrałam bakłażan (70dag), seler naciowy (30dag po odcięciu zbędnych części) i dla mnie obowiązkową, bo nadającą smak cebulę (1sztuka duża ok 20 dag).
Po umyciu warzyw, bakłażana kroję w kostkę ok 1/1cm. Polecam używanie do tego dużego kuchennego noża – to znacznie przyspiesza pracę.
Cebulę kroję w dość spore kawałki, bo ją bardzo lubimy. Można ją jednak pokroić drobno, jeśli taką wolicie.
Seler naciowy kroję na pół wzdłuż, a potem w plasterki.
Następnie zasypuję wołowinę warstwowo warzywami – najpierw cebula, potem bakłażan i seler na górę. Jeśli wybierzecie inne warzywa to pamiętajcie, że to, które ma nadać smak mięsu idzie pierwsze, a to które potrzebuje najmniej wilgoci na samą górę.
Teraz przyprawy. U mnie zdrowo i egzotycznie:). Czosnek – świeżo wyciśnięte 2 ząbki lub łyżeczka granulowanego. Kurkuma obficie. Trochę imbiru i cynamonu. Soli tylko szczypta i pieprzu do smaku,
Do tego szklanka (250 ml) wody i do piekarnika 180 stopni z termoobiegiem. No i mamy 90 minut wolnego!
Po tym czasie wyjmuję spod warzyw mięso i wykładam na pokrywie naczynia i wkładam z powrotem do piekarnika.
Odmierzam 200g kaszy kuskus i dodaję do warzyw po czym mocno mieszam. Pozostawiam na co najmniej 10 min, a tak naprawdę 20, bo tyle przypieka się mięsko :).
No i można podawać! Jest pyszne! Polecam! Wartości odżywcze w porcji dla dorosłego to ok. 600-650 kcal (zależy ile jest mięsa i jak chude) w tym 42g białka, 25 tłuszczu i 55g węglowodanów. Danie z czerwonego mięsa, więc takie raz na tydzień, ale pyszne:).
3 komentarze
Kaś
Jasne! Tylko wówczas trzeba dusić znacznie krócej! Max 40min:)
Mirosława Trenerowska
Wygląda przepysznie! Dziękuję za obiadową inspirację! 😍❤️
Mama nawypasie
Fajny sposób na wołowinę, może ją polubię w takiej formie 🙂 A można mięso zastąpić kurczakiem?