Policzki wieprzowe z warzywami i kaszą kuskus:)
Często jestem pytanao przepisy na różne potrawy, które gotuję i pomyślałam, że od czasu do czasu coś Wam zaprezentuję. To jedno z ulubionych dań moich dzieci. Jest proste, jednogarnkowe i super smaczne! A do tego to taki sprzątacz warzyw z lodówki – bo można dodać co się zechce:)
Na naszą piątkę potrzebowałam:
1kg policzków wieprzowych (w tym ok.100g dla kotów;))
Warzywa – podobnie ok. 1kg – dziś były to białe szparagi, papryka i trochę kurek, które zostały po wczorajszej jajecznicy.
Uwaga! Kurki są dość ciężkostrawne i mogą zaszkodzić dzieciom o wrażliwych żołądkach, moje tolerują grzyby bez problemu, więc sobie na nie czasem pozwalamy.
200 g kaszy kuskus
Przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek (2 spore ząbki podpieczone przez 10 min w łupce w piekarniku i wyciśnięte), pieprz i sól do smaku.
Policzki po umyciu i odkryjeniu części dla kotów ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego i zasypałam przyprawami. na to wyspałam warzywa – dla efektu na zdjęciu warstwami;), ale nie jest to obowiązkowe… Podalałam połową szklanki wody i wstawiłam do piekarnika – 180oC + termoobieg. No i miałam godzinę dla dzieci.
Po tym czasie wydobyłam policzkiz dam, wymieszałam warzywa, a policzki ułożyłam na wierzchu i ponownie zamknęłam naczynie i umieściłam w piekarniku na pół godziny.
Następnie przełożyłam policzki na pokrywę naczynia i włożyłam do piekarnika, by je podpiec. A do warzyw i sosu, który się zrobił wyspałam kaszę kuskus. Po 5 min obiad był gotowy.
Czy smakowało? Jasne! Oto dowody: