);
W garnku i na talerzu

Risotto z grzybami i gorgonzolą

Risotto z grzybami – porcja na 5 osób na samodzielny obiad.

  • Ryż na risotto 400g
  • Grzyby (np. borowiki) 300g
  • Cebula jedna duża
  • Ser gorgonzola 100g
  • Puszka ciecierzycy
  • Puszka soczewicy
  • 2 łyżki masła
  • Około 3/4 litra bulionu warzywnego
  • Pieprz i ew. sól

Przygotowanie (ok. 45 min)

By zrobić risotto z grzybami, cebulę i grzyby należy drobno posiekać. Następnie podsmażyć na maśle na głębokiej patelni i gdy się zarumienią wlać szklankę bulionu i wsypać ryż do risotto. Trzymać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Gdy to się stanie wlać znów trochę bulionu i czekać do wchłonięcia. Powtarzać do momentu, aż ryż będzie miękki (u mnie to było 3x). Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i soczewicę i podgrzewać kilka minut mieszając. W końcu wrzucić do risotto z grzybami połamaną na kawałki gorgonzolę, wyłączyć palnik i mieszać aż do roztopienia się sera i powstania sosu. Na koniec doprawić pieprzem i ew. solą, choć według mnie ser jest wystarczająco słony. Podawać od razu po przygotowaniu!

Wartości odżywcze w porcji risotto z grzybami

Wartość energetyczna ok. 530 kcal.

Białko ok. 18g

Węglowodany ok. 80g

Tłuszcze ok. 11g

Inne przepisy znajdziecie w zakładce W garnku i na talerzu http://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *