);
Bez kategorii,  W garnku i na talerzu

Lekki sernik z brzoskwiniami

Lekki sernik z brzoskwiniami to idealny i odżywczy deser. Bogaty w wapń i białko, a przy tym niskosłodzony. Ale najważniejszej, że jest niesamowicie smaczny i bardzo łatwy do przygotowania! Zawsze wychodzi!

Do zrobienia lekkiego sernika z brzoskwiniami potrzebujemy:

  • 10 jaj
  • 1 kg sera sernikowego
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • łyżkę mąki ziemniaczanej
  • łyżeczkę proszku do pieczenie
  • łyżeczkę nasion wanilii lubi cukier wanilinowy
  • puszkę brzoskwiń w syropie

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności roztapiamy masło, żeby zdążyło wystygnąć zanim będziemy je dodawać do ciasta. Ja odstawiam je do lodówki, wystygnie w czasie przygotowywania ciasta, a nie zdąży ponownie stężeć.

Następnie ubijam jajka z cukrem, wanilią i cukrem waniliowym. Powinno to trwać przynajmniej 3 minuty, tak by dobrze napowietrzyć ciasto. Wówczas sernik będzie lekki, a brzoskwinie się na nim utrzymają. W wielu przepisach nakazane jest ubijanie piany z białek, ale mi nigdy się nie chciało;) W tym przypadku jest to zupełnie zbędne (sprawdziłam!) i dobrze:)

Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy.

Gdy dobrze się połączy, dodajemy ser sernikowy po łyżce cały czas miksując.

Na samym końcu wlewamy roztopione masło i miksujemy jeszcze około pół minuty.

Pieczenie lekkiego sernika z brzoskwiniami

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenie blaszki lub tortownicy (dużej). W tym drugim wypadku należy szczelnie założyć papierem krawędź , by nie pozostała szczelina, bo masa jest dość luźna i łatwo wypłynie.

Na wierzch układamy odsączone z syropu brzoskwinie. Żeby nie zatonęły trzeba układać je płaską powierzchnią na dół, dwoma rękami, tak by robić to równolegle do powierzchni ciasta.

Sernik wkładamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika z ustawieniem góra/dół. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż lekko zbrązowieje na wierzchu.

Jest bardzo delikatny i z blachy należy wyjmować go po całkowitym wystygnięciu. Ja zwykle po prostu od razu nakładam go na talerze. Osobiście najbardziej lubię schłodzony w lodówce z pyszną kawą z mlekiem:) Smacznego!

Wartości odżywcze lekkiego sernika z brzoskwiniami:

Porcja ok. 100g zawiera:

  1. 135kcal
  2. Białko 8g
  3. Tłuszcze 7g
  4. Węglowodany 10g

Inne moje przepisy znajdziesz tutaj: http://niezkrwiazduszyiserca.pl/category/kuchnia

A inspiracji szukam u Gordona Ramseya:) https://www.gordonramsay.com/gr/recipes/

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *