);
W garnku i na talerzu

Pieczarki faszerowane mięsem z kurczaka, warzywami i fetą

Pieczarki lubimy bardzo! W różnych formach i na różne sposoby. A kształt ich kapelusza sprawia, że ma się ochotę coś tam nałożyć:). Zwłaszcza, gdy widzimy grzyby portobelo lub po prostu duże – pieczarki faszerowane wydają się świetnym rozwiązaniem:). Danie jest proste, zdrowe i pyszne! 

Pieczarki faszerowane składniki:

Jak zawsze na 4 osoby dorosłe lub 2 dorosłych i 3 dzieci;) – choć niedługo bedzie trzeba u nas gotować, jak dla wojska;).
– 8 dużych pieczarek
– 400g mięsa mielonego z piersi kurczaka – można mielić samemu lubkupić mielone z zaufanego źródła
– 400g warzyw – u nas była to marchew i cebula, ale możecie wybrać inaczej
– 200g sera feta, ale takiego prawdziwego, twardego, bo ten sałatkowy ma za dużo wody w sobie
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki bułki tartej – ew. kilka plastrów sera żółtego
– zielenina do przybrania – tu bazylia
– pieprz do smaku – soli nie trzeba, bo jest feta
– zioła – ja użyłam odrobiny ziół prowansalskich
Czas przygotowania ok. 45 min

Pieczarki faszerowane krok po kroku:

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do zarumienienia. Wtedy dodajemy pozostałe warzywa – tu marchew – pokrojone w plasterki/kostkę oraz mięso z kurczaka. Podsmażamy mieszając, a potem zostawiamy na 10 min pod pokrywką. Jeśli wasze warzywa nie puszczą odrobiny wody to warto wlać ok 100ml, by nie przypalić niczego. W tym czasie obieramy/tylko myjemy (jak kto woli) pieczarki i usuwamy trzonki – do innego dania;).

Następnie przekładamy zawartość patelni do malaksera lub zcinamy blenderem ręcznym, by rozdrobnić grudki mięsa i wymieszać dobrze składniki. W trakcie miksowania dodajemy zioła. 

Przekładamy całość spowrotem na patelnię i stawiamy na minimalnym ogniu. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy przez chwilę, aż się pięknie rozpłynie. Dodajemy pieprz. 

Kapelusze pieczarek układamy na dużej blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Pieczarki faszerujemy po brzegi, a nawet z górką – w zależności od tego na ile wystarczy farszu.

Wierzch posypujemy bułką tartą, ewentualnie przykrywamy plasterkami żółtego sera. I zapiekamy przez 15 min w temperaturze 180oC z termoobiegiem. Jeśli go nie macie to potrwa to kilka minut dłużej. Niam!

Pieczarki faszerowane składniki odżywcze na porcję:

Kcal 353, Białko 39,5g, Tłuszcz 15,5g, Węglowodany 17,9g
Z dodatkiem kromki chleba pełnoziarnistego z masłem:
Kcal 480, Białko 42,1g, Tłuszcz 20,3g, Węglowodany 38,4g
Jakby było Wam mało to zapraszam do wykorzystania innych przepisów:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *