);
W garnku i na talerzu

Zapiekanka z dorszem

Czy ryba musi zawsze być z patelni? Ależ nie:) Kombinuję z rybami nierzadko i oto przykład. Co potrzeba? Jak zawsze ilość na 4 dorosłe porcje:)
90 dag dorsza (ryba zdrowa i niskokaloryczne więc nie żałujemy sobie;))
70 dag ziemniaków
70 dag cukini
30 dag cebuli
(Warzywa możecie dobrać inne – według uznania!)
3 jajka
200ml mleka (lub wody, ale z mlekiem lepsze)
zioła, pieprz, sól
5dag sera żółtego

Ziemniaki myjemy i oczkujemy. Można obrać, ale po co? Mi się nie chce. A skórka jest pyszna i wartościowa.Te były takie śmieszne malutkie, stąd tak dużo na zdjęciu;)


Kroimy je w drobną kostkę tak 1cm/1cm około i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wstawiamy do piekarnika na
180 stopni z termoobiegiem i zajmujemy się resztą. Ziemniaki potrzebują najwięcej czasu, by się dopiec, więc wykorzystujemy go na resztę pracy!

Cuknię myjemy, odkrawamy końce i kroimy w podobne kawałki jak ziemniaki.

Potem kroimy cebulę w grubszą kostkę. Ja używam do tego sprytnego „grzebyka” zakupionego w hipermarkecie:)

Potem wyjmuję naczynie żaroodporne z ziemniakami przy użyciu rękawic kuchennych, wrzucam cukinię i cebulę i wszystko mieszam. Następnie naczynie wraca do piekarnika.

Kroimy dorsza na kawałki ok. 3x3cm. Tym razm użyłam polędwiczki, bo była w promocji w naszym sklepie, ale mogą to być płaty/filet ze zdjętą skórą.

Wyjmujemy naczynie z warzywami i układam rybę na wierzchu pokrywając powierzchnię, ale tak, by zostały małe dziurki pomiędzy kawałkami ryby.

Do miski wbijamy 3 jajka i wlewamy mleko.

Dodajemy wybrane zioła, ok. 4g soli (małą płaską łyżeczkę) i pieprzu tyle ile lubimy.

Wszytko to ubijamy, tak by się ładnie połączyło.

Tarkujemy lub kroimy drobno żółty ser i mieszamy z przygotowaną uprzednio zalewą.

Polewamy równomiernie całą powierzchnię ryby. Płynna zalewa przechodzi do dna, a ser pozostaje na wierzchu.

Ponownie wkłasamy wszystko do piekarnika na jakieś 20 minut. Po tym czasie wykładamy ostrożnie na talerze – tak by rybka poklejona serem została na górze i ładnie wyglądała;) Jest pycha!
Wartości odżywcze 1 porcji dla dorosłego to ok.: 
500kcal 
54g białka
10g tłuszczu
50g węglowodanów
1g soli

3 komentarze

  • K.

    Właśnie się dopieka 😉 Jestem bardzo ciekawa efektu końcowego. Pachnie bardzo ładnie, choć wiem, że to o niczym nie świadczy. Generalnie robiłam wszystko według instrukcji, zastąpiłam jedynie zwykłe mleko roślinnym, ser żółty – kozim i dodałam do obecnego w przepisie zestawu przypraw: pieprz ziołowy oraz luuuubczyk 😀
    Dam znać co z tego mi wyszło 😉 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *