);
W garnku i na talerzu

Pyszna wołowina z warzywami i kaszą kuskus

Pisaliście, że chcecie więcej przepisów to popstrykałam więcej fotek i jest! Pyszna goleń wołowa duszona z warzywami i kaszą kuskus! Danie jest proste i jednogarnkowe. Przygotowania jest ok. 20 min, a robi się 2 godziny. Bardzo lubię takie przepisy, bo przygotowuję wszystko po powrocie z pracy i potem mam czas dla dzieci zanim się zrobi.

Przepis jak zwykle na 4 osoby dorosłe lub (jak u nas) 2 dorosłych i 3 dzieci + 2 podjadające koty;).
Potrzeba ok. 90 dag goleni wołowej (bez warstwy tłuszczu na zewnątrz!) z kością – czyli 70-75 dag bez kości. Po umyciu układam ją na dnie naczynia żaroodpornego.

Potem warzywa! Jakie lubicie. Tym razem wybrałam bakłażan (70dag), seler naciowy (30dag po odcięciu zbędnych części) i dla mnie obowiązkową, bo nadającą smak cebulę (1sztuka duża ok 20 dag).

Po umyciu warzyw, bakłażana kroję w kostkę ok 1/1cm. Polecam używanie do tego dużego kuchennego noża – to znacznie przyspiesza pracę.

Cebulę kroję w dość spore kawałki, bo ją bardzo lubimy. Można ją jednak pokroić drobno, jeśli taką wolicie.

Seler naciowy kroję na pół wzdłuż, a potem w plasterki.

Następnie zasypuję wołowinę warstwowo warzywami – najpierw cebula, potem bakłażan i seler na górę. Jeśli wybierzecie inne warzywa to pamiętajcie, że to, które ma nadać smak mięsu idzie pierwsze, a to które potrzebuje najmniej wilgoci na samą górę.

Teraz przyprawy. U mnie zdrowo i egzotycznie:). Czosnek – świeżo wyciśnięte 2 ząbki lub łyżeczka granulowanego. Kurkuma obficie. Trochę imbiru i cynamonu. Soli tylko szczypta i pieprzu do smaku,

Do tego szklanka (250 ml) wody i do piekarnika 180 stopni z termoobiegiem. No i mamy 90 minut wolnego!

Po tym czasie wyjmuję spod warzyw mięso i wykładam na pokrywie naczynia i wkładam z powrotem do piekarnika.

Odmierzam 200g kaszy kuskus i dodaję do warzyw po czym mocno mieszam. Pozostawiam na co najmniej 10 min, a tak naprawdę 20, bo tyle przypieka się mięsko :).

No i można podawać! Jest pyszne! Polecam! Wartości odżywcze w porcji dla dorosłego to ok. 600-650 kcal (zależy ile jest mięsa i jak chude) w tym 42g białka, 25 tłuszczu i 55g węglowodanów. Danie z czerwonego mięsa, więc takie raz na tydzień, ale pyszne:). 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *